Bérmálás szentsége, és tudnivalók a szentség kiszolgáltatásával kapcsolatban

Bérmálás szentsége, és tudnivalók a szentség kiszolgáltatásával kapcsolatban

Kapcsolat: Gáspár István Atya 06 30 375-7303

A bérmálás szentsége révén a megbérmált eltörölhetetlen jeggyel, a Szentlélek ajándékaival gazdagodik, szorosabban kapcsolódik az egyházhoz, elkötelezi magát, hogy Krisztus Urunk tanúja lesz szavaiban és tetteiben. Az elköteleződés szabad elhatározás, amely révén a megbérmált a Katolikus Egyház teljes értékű felelős tagja lesz. A bérmálás szentségében kettős megerősítés (confirmatio) történik: a bérmálandó megerősíti, hogy Istennek és egyházi közösségének ajándékozza életét, az Isten pedig megerősíti ezt a személyes szövetséget azzal, hogy saját Lelkét árasztja ki a megbérmáltra.
A szentség kiszolgáltatása kézrátétellel és krizmával való megkenés által történik. Rendes kiszolgáltatója a püspök, a püspök engedélyével érvényes kiszolgáltatója a megbízott pap.
Az Egyházi Törvénykönyv és az adott Egyházmegye szabályozza a bérmálás feltételeit.
Bérmálásra jelentkezhet 15. életévét betöltött fiatal. Az oktatás és felkészítés ideje két év.
Bérmaszülő lehet a bérmálandó keresztszülője is, viszont mindenképp feleljen meg a keresztszülői tisztség feltételeinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..