Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

IMG_0570
Keresztkút a zebegényi templomban

A keresztség alapvető, beavató szentség, amelynek révén belépünk az Egyházba és maradandó közösségre lépünk Istennel, aki minket eredendően szeret, és meghív a vele való szentségi közösségre.

A keresztség szentségében
– egyesülünk Jézus Krisztussal, és az ő teljes misztériumával,
– megszabadulunk az eredeti bűntől, és a személyes bűnök hatalmától.

A keresztség kiszolgáltatása történhet háromszori alámerítéssel, vagy a nálunk elterjedtebb háromszori leöntéssel az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

A keresztség szentségében bárki részesülhet, aki még nem volt megkeresztelve. Föltétele a hit, amelyet nyilvánosan megvall a felnőtt keresztelendő, illetve a gyerme esetében megvallanak a szülők. A hit nem egyszerűen világnézet, hanem bizalomteljes ráhagyatkozás Isten szeretetére, és az Úrtól tanult szeretet törvényének megtartása. Isten szeretete ingyenes, kegyelmi ajándék, amelyet hittel fogadunk. A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről és arról, hogy ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket.

A keresztség rendes kiszolgáltatója a püspök, a pap és a diakónus. Rendkívüli helyzetben és szükség esetén bárki kiszolgáltathatja, csak tudnia a keresztelés formuláját: N. én megkeresztellek téged az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

A keresztelés szándékát a szülők jelentik be a plébánián, legkésőbb egy hónappal a keresztség kiszolgáltatásának kitűzött napja előtt, egyébként a szülőknek kötelességük gondoskodni arról, hogy a gyermekek már az első hetekben megkapják a keresztséget, ezért célszerű, ha a keresztelési felkészítés még a gyermek születése előtt megtörténik. A keresztség szentségének kiszolgáltatását megelőzi:
– legalább két alkalom, amelynek során a szülők és a keresztszülők katekézisben (hittani és liturgikus bevezetés) részesülnek. Ezen alkalmak egyike a plébánián, a másik a családnál történik;
– a család és a gyermek bemutatásának szertartása, amely a keresztelést megelőző vasárnapi, illetve szombati szentmisék egyikén történik.

Egyházközségünk tagjainak gyermekeit a vasárnapi szentmisék alkalmával (9:00) részesítjük a keresztség szentségében. Más egyedi esetben a keresztség szentségét vasárnap 10:00-12:00 óra között, vagy szombaton 10:00-11:00 óra között szolgáltatjuk ki.

Azok, akik más plébánia területéről származnak, a területileg illetékes plébánostól kötelesek engedélyt kérni, illetve, amennyiben a keresztszülők is más plébánia területén laknak, úgy kötelesek igazolást hozni arról, hogy alkalmasak a keresztszülői tisztségre.

Keresztszülői tisztséget vállalhat az, aki
– betöltötte 16-ik életévét, valamint érett arra, hogy támogassa a megkeresztelt gyermek szüleit vallási kötelességeik teljesítésében
– katolikus, megbérmált, rendezett életvitelű.
Amennyiben az egyik keresztszülő más keresztény egyházi közösséghez tartozik, csak mint a keresztség keresztény tanúja fogadható el. Nem keresztény ember csak a keresztelés tényének tanújaként szerepelhet.

One thought on “Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

  1. “A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről, és ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket. ” valamint a “Keresztszülői tisztséget vállalhat az, aki
    – betöltötte 16-ik életévét, valamint érett arra, hogy támogassa a megkeresztelt gyermek szüleit vallási kötelességeik teljesítésében” szakaszok nekem azt mondják, hogy van elkötelezett hívő a szentség kiszolgáltatásakor. Sajnos a gyakorlatban előfordul, hogy “kétszer látjuk őket” a keresztelő napján úm. először és utoljára. Hogy tehetne a keresztény közösség azért, hogy a szentségeink ne értékelődjenek le az “ezen is túl vagyunk” , “legyen meg a nagyi öröme” , “legalább eszünk egy jót” vagy az “így szokás a családunkban” szintjére? Hiszem, hogy a Szentség “működik” de úgy érzem, hogy ezzel a résztvevőknek is tisztában kellene lenniük, aminek a keresztelő után a gyakorlatban is meg kellene mutatkoznia; “tudva, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből,….” (1Pét18)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..