Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

IMG_0570
Keresztkút a zebegényi templomban

Jelentkezés keresztelőre

Dr. Csáki Tibor atya +36 20 390 9309

Kedves Szülők!

Szeretettel köszöntelek benneteket, amikor elhoztátok megkereszteltetni gyermeketeket templomunkba.

Szeretnénk segíteni a keresztelési készületben, beszélni arról, hogy mi a menete és mi történik a gyermekekkel a keresztelés szertartásában, ezért néhány alkalommal kérünk benneteket vegyetek részt az erre szervezett keresztelői felkészítőn.

A keresztség alapvető, beavató szentség, amelynek révén belépünk az Egyházba és maradandó közösségre lépünk Istennel, aki minket eredendően szeret, és meghív a vele való szentségi közösségre.

A keresztség szentségében
– egyesülünk Jézus Krisztussal, és az ő teljes misztériumával,
– megszabadulunk az eredeti bűntől, és a személyes bűnök hatalmától.

A keresztség kiszolgáltatása történhet háromszori alámerítéssel, vagy a nálunk elterjedtebb háromszori leöntéssel az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

A keresztség szentségében bárki részesülhet, aki még nem volt megkeresztelve. Föltétele a hit, amelyet nyilvánosan megvall a felnőtt keresztelendő, illetve a gyermek esetében megvallanak a szülők. A hit nem egyszerűen világnézet, hanem bizalomteljes ráhagyatkozás Isten szeretetére, és az Úrtól tanult szeretet törvényének megtartása. Isten szeretete ingyenes, kegyelmi ajándék, amelyet hittel fogadunk. A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről és arról, hogy ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket.

A keresztség rendes kiszolgáltatója a püspök, a pap és a diakónus. Rendkívüli helyzetben és szükség esetén bárki kiszolgáltathatja, csak tudnia kell a keresztelés formuláját: N. én megkeresztellek téged az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

Azoknak a szülőknek, akinek nincs szentségi, templomi házassága, szeretném felkínálni a lehetőséget, hogy egyházilag is rendezzék házasságukat.

A keresztszülők saját lakóhely szerinti plébánosuktól kérjenek igazolást, hogy vállalhatják ezt a tisztséget. Keresztszülő az lehet, aki 16 éves elmúlt, amennyiben házas, van egyházi házassága, és megbérmált kell hogy legyen. Az ő feladata, hogy imádságban hordozza keresztgyermekét és életével példát adjon neki a keresztény életre.

Amennyiben az egyik keresztszülő más keresztény egyházi közösséghez tartozik, csak mint a keresztség keresztény tanúja fogadható el. Nem keresztény ember csak a keresztelés tényének tanújaként szerepelhet.

A kereszteléskor védőszentet választunk a gyermekek számára. A védőszent feladata, hogy aki szent életet élt, és már ott van a jó Isten mellett, járjon közbe védencéért és segítse őt. Lehet kérni az ő közbenjárását is imáinkban. Egy szimpatikus szentet érdemes tehát választani, s amikor gyermeketek nagyobb lesz, meséljétek el neki, hogy ki a védőszentje és miért választottátok őt neki. A védőszentekről a plébánia.netweb oldalon találunk információt.

Hogy ne futószalag keresztelő legyen, ajánlom, hogy írjatok saját szavaitokkal imát gyermeketekért, családotokért, melyet akár ti, akár a rokonságból valaki felolvashat a keresztelőn. Bátorítalak benneteket, hogy ezt az imát, a keresztelőig, akár utána is, mindennap együtt mondjátok el.

Szeretnélek benneteket emlékeztetni az éves egyházi hozzájárulásra, s ennek rendezési lehetőségét is felajánlani.

A keresztelő után, egy egyeztetett időpontban személyesen vinném el hozzátok a keresztelői emléklapot.

A későbbiekben is időnként tájékoztatlak benneteket a plébánia közösség titeket is érintő programjairól. Figyelmetekbe ajánlom a plébánia honlapját, www.zebegeny.vaciegyhazmegye.hu oldalt.

A keresztelőre érdemes hozni cumit, teát, törölközőt, ha sírdogálna a gyermek, akkor ezek szoktak segíteni. Ha a kicsi nyugtalan, ajánlom, hogy olyankor az anyuka vegye át a keresztszülőktől.

Kedves Szülők! Üres a helyetek templomunkban, ha nem vagytok itt köztünk, szeretettel várunk benneteket a vasárnapi szentmisékre és közösségeinkbe is.

A szülőknek és keresztszülőknek is ajánlom, hogy ha voltak első áldozók, a keresztelő előtt a szentgyónásukat végezzék el.

Örülök, hogy itt vagytok, bármilyen kérdésetek van, vagy ha bármiben tudok segíteni, nyugodtan keressetek meg. Minden nap imádkozom értetek:

Tibor atya

2 thoughts on “Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

 1. “A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről, és ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket. ” valamint a “Keresztszülői tisztséget vállalhat az, aki
  – betöltötte 16-ik életévét, valamint érett arra, hogy támogassa a megkeresztelt gyermek szüleit vallási kötelességeik teljesítésében” szakaszok nekem azt mondják, hogy van elkötelezett hívő a szentség kiszolgáltatásakor. Sajnos a gyakorlatban előfordul, hogy “kétszer látjuk őket” a keresztelő napján úm. először és utoljára. Hogy tehetne a keresztény közösség azért, hogy a szentségeink ne értékelődjenek le az “ezen is túl vagyunk” , “legyen meg a nagyi öröme” , “legalább eszünk egy jót” vagy az “így szokás a családunkban” szintjére? Hiszem, hogy a Szentség “működik” de úgy érzem, hogy ezzel a résztvevőknek is tisztában kellene lenniük, aminek a keresztelő után a gyakorlatban is meg kellene mutatkoznia; “tudva, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből,….” (1Pét18)

 2. Jónapot kívánok!
  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen módon tudhatom meg, hogy meg vagyok e keresztelve?
  Sajnos nem élnek olyan hozzátartozóim, akik erre tudnának válaszolni.
  Azért fordulok Tisztelt Plébániájukhoz, mert nagyszüleim Zebegényiek voltak, és kisgyermek ként sokat voltam náluk, hosszabb időre is, és templomban is voltam velük párszor.
  Egyébként Bp. élek és születtem.
  Valószínűnek tartom, hogy ha megkaptam a Keresztség Szentségét, akkor ez Zebegényben történhetet.
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Gáspár Ágnes
  Születettem: 1965.07.08
  Anyám neve: Gabula Teréz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszakítás