Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

IMG_0570
Keresztkút a zebegényi templomban

Jelentkezés keresztelőre

Dr. Csáki Tibor atya +36 20 390 9309

Kedves Szülők!

Szeretettel köszöntelek benneteket, amikor elhoztátok megkereszteltetni gyermeketeket templomunkba.

Szeretnénk segíteni a keresztelési készületben, beszélni arról, hogy mi a menete és mi történik a gyermekekkel a keresztelés szertartásában, ezért néhány alkalommal kérünk benneteket vegyetek részt az erre szervezett keresztelői felkészítőn.

A keresztség alapvető, beavató szentség, amelynek révén belépünk az Egyházba és maradandó közösségre lépünk Istennel, aki minket eredendően szeret, és meghív a vele való szentségi közösségre.

A keresztség szentségében
– egyesülünk Jézus Krisztussal, és az ő teljes misztériumával,
– megszabadulunk az eredeti bűntől, és a személyes bűnök hatalmától.

A keresztség kiszolgáltatása történhet háromszori alámerítéssel, vagy a nálunk elterjedtebb háromszori leöntéssel az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

A keresztség szentségében bárki részesülhet, aki még nem volt megkeresztelve. Föltétele a hit, amelyet nyilvánosan megvall a felnőtt keresztelendő, illetve a gyermek esetében megvallanak a szülők. A hit nem egyszerűen világnézet, hanem bizalomteljes ráhagyatkozás Isten szeretetére, és az Úrtól tanult szeretet törvényének megtartása. Isten szeretete ingyenes, kegyelmi ajándék, amelyet hittel fogadunk. A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről és arról, hogy ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket.

A keresztség rendes kiszolgáltatója a püspök, a pap és a diakónus. Rendkívüli helyzetben és szükség esetén bárki kiszolgáltathatja, csak tudnia kell a keresztelés formuláját: N. én megkeresztellek téged az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

Azoknak a szülőknek, akinek nincs szentségi, templomi házassága, szeretném felkínálni a lehetőséget, hogy egyházilag is rendezzék házasságukat.

A keresztszülők saját lakóhely szerinti plébánosuktól kérjenek igazolást, hogy vállalhatják ezt a tisztséget. Keresztszülő az lehet, aki 16 éves elmúlt, amennyiben házas, van egyházi házassága, és megbérmált kell hogy legyen. Az ő feladata, hogy imádságban hordozza keresztgyermekét és életével példát adjon neki a keresztény életre.

Amennyiben az egyik keresztszülő más keresztény egyházi közösséghez tartozik, csak mint a keresztség keresztény tanúja fogadható el. Nem keresztény ember csak a keresztelés tényének tanújaként szerepelhet.

A kereszteléskor védőszentet választunk a gyermekek számára. A védőszent feladata, hogy aki szent életet élt, és már ott van a jó Isten mellett, járjon közbe védencéért és segítse őt. Lehet kérni az ő közbenjárását is imáinkban. Egy szimpatikus szentet érdemes tehát választani, s amikor gyermeketek nagyobb lesz, meséljétek el neki, hogy ki a védőszentje és miért választottátok őt neki. A védőszentekről a plébánia.netweb oldalon találunk információt.

Hogy ne futószalag keresztelő legyen, ajánlom, hogy írjatok saját szavaitokkal imát gyermeketekért, családotokért, melyet akár ti, akár a rokonságból valaki felolvashat a keresztelőn. Bátorítalak benneteket, hogy ezt az imát, a keresztelőig, akár utána is, mindennap együtt mondjátok el.

Szeretnélek benneteket emlékeztetni az éves egyházi hozzájárulásra, s ennek rendezési lehetőségét is felajánlani.

A keresztelő után, egy egyeztetett időpontban személyesen vinném el hozzátok a keresztelői emléklapot.

A későbbiekben is időnként tájékoztatlak benneteket a plébánia közösség titeket is érintő programjairól. Figyelmetekbe ajánlom a plébánia honlapját, www.zebegeny.vaciegyhazmegye.hu oldalt.

A keresztelőre érdemes hozni cumit, teát, törölközőt, ha sírdogálna a gyermek, akkor ezek szoktak segíteni. Ha a kicsi nyugtalan, ajánlom, hogy olyankor az anyuka vegye át a keresztszülőktől.

Kedves Szülők! Üres a helyetek templomunkban, ha nem vagytok itt köztünk, szeretettel várunk benneteket a vasárnapi szentmisékre és közösségeinkbe is.

A szülőknek és keresztszülőknek is ajánlom, hogy ha voltak első áldozók, a keresztelő előtt a szentgyónásukat végezzék el.

Örülök, hogy itt vagytok, bármilyen kérdésetek van, vagy ha bármiben tudok segíteni, nyugodtan keressetek meg. Minden nap imádkozom értetek:

Tibor atya

One thought on “Keresztség szentsége, és tudnivalók a gyermekek keresztelésével kapcsolatban

  1. “A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről, és ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket. ” valamint a “Keresztszülői tisztséget vállalhat az, aki
    – betöltötte 16-ik életévét, valamint érett arra, hogy támogassa a megkeresztelt gyermek szüleit vallási kötelességeik teljesítésében” szakaszok nekem azt mondják, hogy van elkötelezett hívő a szentség kiszolgáltatásakor. Sajnos a gyakorlatban előfordul, hogy “kétszer látjuk őket” a keresztelő napján úm. először és utoljára. Hogy tehetne a keresztény közösség azért, hogy a szentségeink ne értékelődjenek le az “ezen is túl vagyunk” , “legyen meg a nagyi öröme” , “legalább eszünk egy jót” vagy az “így szokás a családunkban” szintjére? Hiszem, hogy a Szentség “működik” de úgy érzem, hogy ezzel a résztvevőknek is tisztában kellene lenniük, aminek a keresztelő után a gyakorlatban is meg kellene mutatkoznia; “tudva, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből,….” (1Pét18)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszakítás